6 juni, 2019

Kijk voor meer informatie op het instagram account van Grijs Weer.

Yara Stoffels, 17 jaar en zoals ik net VWO eindexamen gedaan. We hadden afgesproken bij een koffietentje in Haarlem om te praten over haar eigen boek. Een leuk meisje, lief, spontaan, intelligent en passie voor schrijven. Grijs weer is haar eerste dichtbundel over gevoelens tijdens de puberteit, te koop via haar instagram @grijsweer en hopelijk binnenkort in boekwinkels in Haarlem.

Ik heb respect voor Yara, veel jongeren haken al af bij het horen van ‘dichtbundel’. Ze heeft met dit boek een 10 voor haar profielwerkstuk gekregen en een poëzieprijs gewonnen, weinig mensen doen dit haar na. Poëzie wordt verpest op de middelbare school, als tijdens Nederlands onleesbare teksten onder je neus worden geschoven. Stijlfiguren, metaforen en andere moeilijke termen, dan een toets waar je niet hoger dan een 5,5 voor haalt. Poëzie is kut?

De dichtbundel van Yara heeft niets met die poëzie te maken, totaal anders, herkenbaar en begrijpelijk. De gedichten gaan over puberteit, hormonen, onzekerheid en liefde, emoties en vooral het negatieve zelfbeeld. Het is knap om te lezen hoe Yara zichzelf bloot geeft, maar dat er ook humor en fantasie in zit. ‘Ik voelde me best wel eenzaam en net als alle andere pubers, dacht ik, dat ik de enige was met deze gevoelens.’

Toen ik de dichtbundel uit had, merkte ik dat het me raakte. Niet alleen de gedichten, maar vooral dat ze dit op jonge leeftijd doet en succes heeft. Ze heeft een enorm risico genomen door haar eigen uitgeverij op te richten (ingeschreven bij KvK) en zelf haar boek uit te geven. Ze twijfelt nog of ze ooit een tweede dichtbundel gaat schrijven, eerst maar studeren.

Yara mag trots zijn op zichzelf. Ze heeft talent, durf en een geweldige persoonlijkheid. Ik denk dat ze een voorbeeld kan zijn voor heel veel jongeren.


Meer informatie over Yara of andere leden van onze community? Neem contact met ons op via onze contactpagina.